Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei
Războiul Moscovei din Ucraina a depășit borna celor 11 luni, iar în acest timp Vladimir Putin a reușit să distrugă în mai puțin de 50 de săptămâni, ceea ce Rusia a construit în 50 de ani. Kremlinul a dezvoltat o rețea amplă de conducte spre Europa, prin care a pompat petrol și gaze naturale, iar acum totul s-a prăbușit.
Rusia nu poate în acest moment să înlocuiască piața energetică a Europei, pe care a pierdut-o, după ce a construit o rețea de zăcăminte și conducte cu un cost de sute de miliarde de dolari, potrivit unei analize din Bloomberg.
Când trupele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, clienții săi europeni de energie s-au speriat. O piață care absorbea aproape 2,5 milioane de barili pe zi de țiței, încă 1 milion de barili de produse rafinate și 155 de miliarde de metri cubi pe an de gaze naturale din Rusia, aproape a dispărut.
Rusia și-a petrecut aproape 50 de ani construindu-și piața de energie în Europa, iar președintele Vladimir Putin a distrus-o în mai puțin de 50 de săptămâni. Găsirea unui înlocuitor va fi aproape imposibilă.
Fluxurile de țiței din Rusia către anumite părți ale Europei au început să scadă la scurt timp după ce trupele lui Putin au trecut granița. Până la 5 decembrie 2022, când a intrat în vigoare o interdicție a Uniunii Europene privind importurile maritime de țiței rusesc, acestea erau deja reduse, Bulgaria, care și-a asigurat o scutire temporară, singura piață rămasă. Fluxul de produse rafinate urmează aceeași traiectorie înainte de sancțiuni similare care intră în vigoare la 5 februarie 2023.
Piața europeană a Rusiei pentru gazele sale naturale a fost, de asemenea, pierdută. O rețea uriașă de zăcăminte și conducte de gaze, dezvoltată la un cost de sute de miliarde de dolari de când primul gaz a trecut granița cu Austria în 1968, a fost ”aruncată” la gunoi. Rusia a pierdut cea mai mare parte a pieței europene de gaz pe care a construit-o de-a lungul deceniilor.
Citește mai mult AICI